tirsdag 20. april 2010

Japanske filmstudioer på 50- og 60-tallet

Den japanske nye bølgen kan da ikke ha bare ha vært et filmstudio? Det må da ha vært en større kultur på det. Hvordan var det i de andre filmstudioene? Vi må se litt nærmere på hva slags studioer det var i Japan under nybølge-tiden.

- Art Theater Guild var et produksjonsselskap som startet i 1961 og som ifølge Wikipedia hovedsakelig presenterte nybølge filmer. Men det er da ikke et studio, slik som Shochiku, fordi det er et produksjonselskap. Men et viktig selskap å huske i forhold til den japanske nybølgen.

- Nikkatsu ble stiftet i 1912 og er det eldste av de største filmstudioene i Japan. De hadde en gullalder på 50-tallet og tok til seg regiassistenten til Ozu, Shoheo Imamura. Han er en av de viktigste navnene under japansk nybølge og lagde blant annet The Insect Woman som regnes som en av de meste kjente nybølge filmene. Fikk på 70-titallet store økonomiske problemer og måtte legge om produksjonen til å lage rom porn og pinku eiga. I dag lager de filmer i alle sjangere

- Kadokawa var stiftet i 1941. Selskapet virker til å hatt en brokete finansiellvirksomhet, for det Daion når det ble stiftet, og det har skiftet eiere og navn regelmessig siden starten i 1941. Selskapet er kjent for de populære Gamera filmene, som startet i 1965. Etter hva det står på Wikipedia, så har de ikke noe med den japanske nye bølgen.

- Shintôhô var et selskap som gikk konkurs i 1961. Har ikke sett eller lest om det i forbindelse med nybølge. Dette selskapet spesialiserte seg på lavbudsjettsfilmer og gore, står også at de var non-union delen av Toho. De stod også bak Super Giant serien.

- Toei er et selskap som ble startet i 1950. Selskapet står bak anime, spesialeffekt- og superheltfilmer og jidaigeki. Har ingenting med den nye bølgen å gjøre.

- Toho er det største japanske selskapet. Står bak anime, monster og jidaigeki filmer. Ingenting med nye bølgen å gjøre.

Av de seks studioene som eksisterte på slutten av femtitallet var det altså bare to selskaper som hadde noen filmskapere som ble en del av den japanske nye bølgen: Nikkatsu og Scochiku. Art Theater Guild ble startet for å kunne produsere og distribuere nybølge filmene. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar