tirsdag 13. april 2010

Noen tanker om filmdramaturgi 2

Som jeg snakket om filmdramturgi, hva er det? Hva skal det være for noe? - Har jeg kommet til et lite svar. Filmdramaturgi handler om å lage en stemning, ikke å fortelle en historie. Historien er ikke det viktigste med en film, det er stemningen filmen skaper som er det viktigste. Historien skal selvfølgelig være der, men kun som et stilas for å holde stemningen oppe. Jeg tenker at filmdramaturgi er en selvhjelpsbok for regissører.

Hva er en stemning? -




Norsk ordbok om

stemning
stemning -en, -er
1 sinnstilstand: lys, mørk, trist stemning / være i løftet, høy stemning ɔ:i strålende humør / etter noen pjoltere kom han i stemning; stemningen (blant de tilstedeværende, blant publikum) var den aller beste, var på topp / det var en stor stemning /stemningen steg / piske opp stemningen; –innstilling; sympatiforhold: snu stemningen / er det stemning for å fortsette?
2 preg: månelyset skapte en trolsk stemning
3 følelsesbetonet situasjon; følelsesfullhet: det var mer stemning enn dybde i boken

Stemning er også:


og


"Det var mer stemning enn dybde i boken", står det i ordboken, som den evige påminnelsen om at historien også er viktig.

Selvfølgelig er historien viktig. Men den har ikke så mye med filmen å gjøre. Historien er noe annet enn filmen. Filmen er det som er i bildet. Filmen er innholdet i bildet. Men, jeg syntes jeg beskriver film for dårlig. Film er ikke bare bilde. Film inkluderer også lyd. Film er en audiovisuell opplevelse.

Det finnes jo strukturer på registemninger. La oss se litt på de.

Det er Den moderne actionfilmen, post 9/11: håndholdt kamera, realistisk, cinéma varité, med kaotisk klipping slåssing med kun diegetisk lyd (selvom det i dette youtube klippet har det blitt lagt på musikk av Moby):




Det er også noen forskjellige stemninger for humor, sånn som:





og



1 kommentar:

  1. replica bags us look here e6g77b0l56 replica bags by joy replica bags online shopping india he said y9f77x8t34 replica bags qatar you can find out more q3b68r6h62 replica louis vuitton 9a replica bags m7s37p3g49

    SvarSlett