Her vil jeg bare skrive om film. Og alt annet som jeg kommer på. Men mest film. Det er det jeg mest kommer på.
onsdag 28. april 2010
Fjernsynets inntog i Japan
tirsdag 27. april 2010
Shochiku, historiske pussigheter frem til femtitallet
fredag 23. april 2010
Neburu Bagu og amputert historie argumentasjon
Jeg skrev et lengre avsnitt om ameriskansk påvirkning av det politiske og kulturelle livet i Japan etter 2. verdenskrig, det ble borte så jeg kommer tilbake til det senere. Det inneholdt sikkerhetsavtaler mellom Usa og Japan - Rasjonering på film slik at filmstudioer måtte lage midre film - et attentat på en sosialist leder på live televison - og kimen til shochiku nouvelle vague, nemlig TV revolusjonen.
onsdag 21. april 2010
Taiyozoku-filmer - en forgjenger til Shochiku Nouvelle Vague
For Truffaut, who saw the film by accident, these “bulging trunks” exemplified the “absolute simplicity and clarity” of a film made up of a series of blunt but striking images, as opposed to the “smooth cooking sauce” of mainstream cinema, which flowed into a preexisting mold. Truffaut used the film to attack the administration at the Institut des hautes études cinématographiques, the French film school, for training a generation of assistants who were so afraid of failure that they had lost the courage to put their own personality on the screen. Nakahira, for Truffaut, was a kind of primitive auteur, who shot his film by intuition, in just seventeen days.Spørsmålene man må stille seg videre er da om man kan se på denne lille Nikkatsu Nouvelle Vague som en begynnelse på den store Shochiku Nouvelle Vague, eller om den ikke hadde noen innvirkning? Denne filmen har ingenting av det politiske budskapet som Shochiku Nouvelle Vague hadde. Den har i ettertid blitt stemplet som en auteurfilm, selvom Kô Nakahira ikke laget noen andre "store" filmer. Han endte sitt (film)liv med å lage filmer på kontrakt for Shaw Brothers i Hong Kong (og den sise filmen han lagde var en remake av Crazed Fruit). Men den var ung, den brøt regler og den utfordret.
Jeg tror jeg sier meg enig med Rain når han sier at den største innvirkningen denne lille bølgen hadde var å la filmselskapene stole på de unge regissørene og manusforfatterne og lot de slippe til. Så bar enoen år senere begynte Shochiku Nouvelle Vague. Mer om den senere.
tirsdag 20. april 2010
Japanske filmstudioer på 50- og 60-tallet
mandag 19. april 2010
Den japanske nybølgen
fredag 16. april 2010
Fragmenter av "Svalbard i sort/hvitt og farger"
Den videoen har jeg også lagt ut på YouTube og dere kan se den her.
Det er vel egentlig ikke lovelig å publisere den på YouTube, men jeg håper at alle bare godtar det, siden filmen burde bli sett og jeg sier at alle bær gå inn på nfi.no og kjøpe den. Sier det igjen her. Kjøp den.
torsdag 15. april 2010
Filmbiblioteket
onsdag 14. april 2010
Jan Knutzen
Filmene til Jan Knutzen er noe helt for seg selv. De tilhører så å si sin egen genre. En Knutzen-film kjenner man igjen med én gang; på den slentrende kjølig-ironiske tonen, den essayistisk prøvende stilen, den hemmelighetsfulle serien av assosiative sprang og kontraster, den pregnante formviljen, den coole og ofte idiosynkratiske bruken av jazzmusikk, og Per Christensens kommentatorstemme med sin særegne intonasjon og tonefall. I sine filmer forener Jan Knutzen det lette og elegante med det underfundige og dypsindige
tirsdag 13. april 2010
Noen tanker om filmdramaturgi 2
Norsk ordbok om
Det er også noen forskjellige stemninger for humor, sånn som:
og
Noen tanker om filmdramaturgi
Hva er film?
mandag 12. april 2010
Symptomet ”Norsk film”
søndag 11. april 2010
The annoying orange
Den digitale boken.
Dette er nok et lite festskrift, eller en panegyrisk hyllest over bokens neste kapittel.
I The Guardians artikkel om iPad, stod det et sted om gleden det vil være å lese The Rest is Noise av Alex Ross på Ipad. ”No need to describe the unsettling "Salome scale" at the start of Richard Strauss's 1906 opera when you can hear it as well."
Hvor ofte har du ikke irritert deg over å ikke kunne ta referansen og gå vekk fra kilden for å se ett annet sted. Det er løst. Det er godt. Nå kan vi begynne å leke litt med formatet. For det første så burde jo alle skolebøker fra nå av kun skrives som hypertekst. Alle har hver sin digitale skolebok. Man har rett og slett verden mellom fingrene.
Men for det andre, de gledene fiksjonen har av den digitale boken. Man kan ha en multimedial opplevelse.
Tenk en bok der du leser noen sider, og noen ganger så må/kan du se en video, høre på en lydfil, musikk eller radioteaterstykke/(noe), Eller man kan ha en tv-serie slik. Så deilig. Tv-historien er viktigst, men under har man alt man vi ha ved siden. Bakommateriale, tekster, manus, intervjuer, hele pakka. Også selvfølgelig et sosialt samfunn, så man kan diskutere, reklamere etc. Opplyse, informere. Deilige deilige digitale boka.
Håper forresten Apple slutter å være slem, og gjør all operativsystem open office. Vi trenger et åpnere nett!